Un vaccin univesal care ar putea să funcționeze împotriva tuturor variantelor coronavirusului ar putea fi disponibil într-un an

Cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham lucrează la un vaccin anti-Covid-19 universal care, dacă va fi eficient, va pune capăt nevoii de a modifica și ajusta vaccinurile existente în timp ce virusul suferă mutații.
Vaccinurile existente precum Pfizer și AstraZeneca țintesc proteina Spike a virusului, dar eficiența lor este așteptată să scadă pe măsură ce acest element suferă mutații. Deja există dovezi că ele nu protejează la fel de bine împotriva variantelor care conțin mutația ”E484E”, precum cele care circulă în sudul Africii și în Brazilia.
Noile vaccinuri universale vor ținti de asemenea proteinele găsite în nucleul virusului care sunt mai puțin predispuse la mutații, ceea ce înseamnă că vor proteja împotriva tuturor variantelor și vor avea teoretic o mai mare longevitate. Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust care are un loc în SAGE (Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă), grupul de consiliere al Guvernului, este printre un număr de cercetători influenți care au sugerat săptămâna aceasta guvernului să se orienteze către vaccinuri mai universale. El a sugerat că trebuie să se investească pentru următoarea pandemie.
Compania britanică Scancell, care este specializată în dezvoltarea vaccinurilor împotriva cancerului, și alte firme din Europa și SUA deja lucrează la astfel de vaccinuri și speră că în scurt timp să dovedească că pot produce un răspuns imunitar eficient. Alături de cercetătorii de la Nottingham, Scancell țintește o proteină din centrul virusului numită proteină nucleocapsidă sau proteina ”N”, alături de proteina spike. Studiile pe oameni al acestui vaccin vor începe în a doua jumătate a anului în curs, după rezultatele pozitive în testele pe șoareci.
Produsul pe bază de ADN pare să stimuleze un anticorp și răspunsul celulelor T. Directorul medical Scancell, dr. Gillies O’Bryan-Tear, a declarat pentru The Telegraph: „Nu susținem neapărat că va fi un vaccin pan-coronavirus, dar are potențialul de a fi pur și simplu datorită locului pe care îl vizează”. O serie de alte companii de biotehnologie lucrează la vaccinuri similare, inclusiv myNEO în Belgia și Osivax în Franța. Aceasta din urmă tocmai a finalizat un studiu clinic de fază II cu un vaccin universal împotriva gripei care vizează și proteina N.

Mai multe informații despre acest articol puteți afla aici.

Distribuie articolul