Spray nazal care ar putea preveni COVID-19, testat pe animale

Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania investighează dacă o tehnologie dezvoltată pentru terapia genică poate fi utilizată pentru a produce un spray nazal care ar putea preveni infecția cu noul coronavirus. Sprayul este în prezent testat pe animale și dacă va avea succes, ar putea oferi oamenilor aproximativ șase luni de protecție împotriva SARS-CoV-2 după o singură doză pulverizată în nas.

„Avantajul abordării noastre este că nu aveți nevoie de un sistem imunitar competent pentru ca acest lucru să fie eficient”, a declarat James Wilson, profesor de medicină la Universitatea din Pennsylvania, coordonatorul studiului.

Wilson este un pionier al terapiei genice, motiv pentru care a fost contactat de guvernul SUA în februarie pentru a vedea dacă el și laboratorul său ar putea folosi tehnologia împotriva COVID-19. Cercetătorii americani coordonați de James Wilson, împreună cu firma de biotehnologie Regeneron, speră să-și finalizeze studiile pe animale până în ianuarie 2021, pentru a începe studiile la om, precizează Medicalxpress.com. Cercetătorii speră că spray-ul nazal ar putea să producă anticorpi împotriva SARS-COV-2.

Între timp, BioNTech și Pfizer au depus la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) o cerere de vaccin pentru Covid-19 care ar putea permite utilizarea acestuia înainte de sfârșitul anului. Aceeași mișcare au făcut-o și în Statele Unite în noiembrie.

„Dacă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ajunge la concluzia că beneficiile vaccinului depășesc riscurile sale în protejarea împotriva COVID-19, va recomanda acordarea unei autorizații condiționate de introducere pe piață (CMA) care ar putea permite utilizarea BNT162b2 în Europa înainte de sfârșitul anului 2020”, a precizat compania germană BioNTech, potrivit CNN.

Albert Bourla, președinte și CEO Pfizer a declarat că  ,,pacienții așteaptă și suntem pregătiți să livrăm doze de vaccin COVID-19 de îndată ce autorizațiile ne vor permite”. EMA a anunţat că va organiza cel mai târziu la 29 decembrie o reuniune extraordinară pentru a da – sau nu – undă verde comercializării vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile germană BioNTech şi americană Pfizer, transmite AFP, citată de Agerpres.

Mai multe informații despre acest articol puteți afla aici.

Distribuie articolul