Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă generalizarea purtării măştii de protecţie împotriva COVID-19 în instituţiile de îngrijire a sănătăţii şi în locurile închise care nu dispun de o aerisire adecvată, în regiuni în care se înregistrează o transmitere puternică a noului coronavirus, relatează AFP.
Aceasta este cea de a patra actualizare a recomandărilor OMS cu privire la purtarea măştii de protecţie de la începutul pandemiei COVID-19, informează News.ro.
De această dată, „principalele schimbări sunt o mai largă folosire a măştilor în instituţiile de îngrijire a sănătăţii şi precizări cu privire la folosirea măştilor nemedicale de către marele public”, a anunţat miercuri OMS.
Noile recomandări se aplică în zone în care există un cluster sau o transmitere comunitară a virusului SARS-CoV-2.
În aceste circumstanţe, „OMS sfătuieşte marele public să poarte o mască nemedicală în interior (de exemplu în magazine, locuri de muncă împărtăşite, şcoli) sau afară, atunci când o distanţare fizică de cel puţin un metru nu poate fi respectată”.
OMS precizează că, „în interior, dacă aerisirea nu este considerată adecvată, sfătuieşte marele public să poarte o mască nemedicală, indiferent dacă poate fi respectată sau nu o distanţă fizică de cel puţin un metru”.
De asemenea, organizaţia recomandă să nu se folosească măşti cu valve care – la fel ca vizierele transparente – protejează mult mai puţin decât măştile clasice şi să nu se poarte mască în timpul unei activităţi fizice intense.
Experţi din cadrul organizaţiei îndeamnă totodată la cea mai largă utilizare a măştii de protecţie în instituţiile de îngrijirie de sănătate, mai ales în regiunile în care există clustere sau în care există o transmitere comunitară.
În aceste cazuri, OMS recomandă „purtarea măştii de către toţi (personalul medical, pacienţi, vizitatori, prestatori de servicii şi ceilalţi) în cadrul instituţiei de sănătate (inclusiv la nivelul îngrijirilor primare, secundare şi terţiare, îngrijirilor în ambulatoriu şi în instituţiile de îngrijiri de sănătate de lungă durată)”.
Purtatea măştii este recomandată, de asemenea, pacienţilor spitalizaţi, atunci când nu poate fi respectată o distanţă fizică de cel puţin un metru, sau atunci când pacienţii se află în afara zonei de îngrijire.
Mai multe informații despre acest articol puteți afla aici.