Cancerul de corp uterin, detectat cu ajutorul unui test urinar

Cercetători de la Universitatea Manchester din Marea Britanie au anunţat vineri că au reuşit să detecteze cancerul endometrial, folosind un simplu test urinar, informează AFP.

În prezent, aceste forme de cancer sunt depistate cu ajutorul unei biopsii, care constă în prelevarea de celule din interiorul uterului şi care necesită uneori şi folosirea unui telescop fin. Procedura este dureroasă, iar 31% dintre paciente trebuie să facă testul şi a doua oară, din cauza problemelor tehnice sau a durerilor intolerabile care au influenţat prima testare, scrie Agerpres.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, noul sistem a permis diagnosticarea corectă într-un procent de 91,7% pentru femeile care suferă într-adevăr de un cancer endometrial – denumit şi cancer de corp uterin, diferit de cancerul de col uterin, detectat, la rândul său, printr-un simplu frotiu.

Pentru femeile fără cancer endometrial, testul a arătat o eficacitate în privinţa diagnosticării negative de 88,9%.

„Rezultatele noastre arată că celulele canceroase din uter pot fi detectate în urină şi în mostre vaginale cu ajutorul unui microscop”, a declarat cercetătoarea Emma Crosbie, coordonatoarea studiului, potrivit unui comunicat transmis presei.

Conform declaraţiilor sale, noua metodă ar putea servi pentru „o triere a persoanelor suspectate că ar avea un cancer uterin”, pentru realizarea unor examene mai amănunţite în cazul unui test pozitiv. „Cele care obţin un rezultat negativ vor fi astfel liniştite, fără să mai fie nevoite să se supună unor proceduri dezagreabile, invazive, cauzatoare de anxietate şi costisitoare”, a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Studiul, care este considerat promiţător şi care a fost realizat pe un grup de 216 femei dintre care 103 erau suspecte de cancer sau care ştiau deja că aveau un cancer uterin, va trebui să fie „confirmat în cadrul unei cercetări mai ample”, a adăugat Emma Crosbie, profesor de oncologie ginecologică.

Mai multe informații despre acest articol puteți afla aici.

Distribuie articolul